Domene s šumniki – ali jih je dobro uporabljati?

IDN domene s šumniki

Domene s šumniki so strokovno poimenovane kot internacionalizirano ime domene (IDN) in so ime internetne domene, ki vsebuje vsaj eno oznako, ki je v programskih aplikacijah v celoti ali delno prikazana v nelatinični pisavi ali abecedi. Med te znake spadajo tudi naši šumniki in preglasi.

DNS gostovanje pretvori domenske znake v IP naslov in obratno. Ker DNS  gostovanje prepozna samo ASCII znake, med katere ne spadajo šumniki, to pomeni, da neposredna uporaba IDN domen ni možna.

Uveden je vmesni “prevajalec”, ki šumnike spremeni v posebne znake, da jih sistem lahko prepozna. Le-ta se imenuje Punnycode. Zgornja slika prikazuje dva “vala” registracij IDN domen. Glede na stran IDN Word Report se je drugi val uvedb IDN  zgodil med letoma 2009 in 2013 in zavzel države: Bolgarija, .eu, Luksemburg, Slovenija, Estonija in Belgija.

Klasične domene imajo v imenu poleg črk od a do z, številke od 0 do 9 in vezaj. Domene s šumniki pa upoabljajo tudi druge znake. Pri slovenskih IDN domenah (domenah s šumniki) lahko uporabljate šumnike č, š, ž in preglase. IDN domene pa poleg latinskih znakov podpirajo še kitajske pismenke, znake cirilice in drugih pisav.

Razlogi za uporabo domene s šumniki

  1. Boljša razumljivost za besede, ki se dejansko pišejo s šumniki.
    Za podjetja, ki izrecno poslujejo na slovenskem področju je smiselna uporaba domene s šumniki, Kot primer navajam uporabo domene cokolada.si ali pač čokolada.si.
  2. manjša uporaba domen s šumniki, med njimi morda še najdete takšno, ki ustreza vaši blagovni znamki, izdelku ali storitvi

Razlogi proti uporabi domene s šumniki

  1. Domene s šumniki niso široko poznane v Sloveniji. lahko se zgodi, da boste morali dodatno razlagati vašim kupcem, da domeno vpišejo s šumniki in bo zato uporabniška izkušnja slabša.
  2. največji problem pa je pri ustvarjanju e-poštnih predlaov. Kar na kratko pomeni da boste najverjetneje imeli težave pri ustvarjanju in uporabi e-poštnih naslovov. Več o tem lahko izveste pri vašem registrarju (podjetje, kjer ste zakupili domeno).

Rešitev obstaja! Opcija uporabe dveh domen

Predlagam uporabo dveh domen. Ene brez šumnikov, ki jo uporabljate tudi za e-poštni predal in eno s šumniki. Domena s šumniki se naj preusmeri na domeno brez šumnikov. Tako lahko uporabite pluse “obeh svetov”.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian