Google Ads PPC oglaševanje

Google Ads je Googlov spletni oglaševalski program. S programom Google Ads lahko ustvarite spletne oglase, da dosežete ljudi točno takrat, ko jih zanimajo izdelki in storitve, ki jih ponujate.

GoogleAds

Plačano oglaševanje - Google

Google Ads oglaševanje je oglaševanje s spletnim orodjem, ki ga lahko uporabite za promocijo svojega podjetja, za pomoč pri prodaji izdelkov ali storitev, ozaveščanje in povečanje prometa na vašem spletnem mestu.

Računi Google Ads se upravljajo online, tako da lahko kadar koli ustvarimo in spremenimo oglaševalsko akcijo, vključno z besedilom oglasa, nastavitvami in proračunom. 

Ni minimalne obveznosti glede porabe, proračun pa se lahko nastavlja in nadzira. Izberemo, kje se vaš oglas prikazuje, nastavimo proračun, ki vam ustreza, in preprosto izmerimo učinek oglasa.

Google Ads ali kako priti na prva mesta SERP

O SERP smo že govorili. Kratica pomeni Search Engine Results Page (rezultati iskanja iskalnika). Na tem mestu se spomnim enege prastare “SEO resnice”, ki se glasi:

Najboljši kraj za skrivanje trupla je na drugi strani Google rezultatov.
Neznani avtor
leta 2014

CTR – Click Through Rate ( slov. stopnja klikov) pomeni % med tem, kolikokrat je bila vaša stran prikazana v rezultatih iskanja in kolikokrat od tega je bila kliknjena. Torej višji kot je CTR, bolj privlačen je vaš zadetek v rezultatih iskanja za uporabnika. 

%CTR=št. klikov/št.prikazov*100.

CTR pa se povečuje predvsem s pozicijo na rezultatu iskanja (SERP). Oglejte si CTR glede na pozicijo v organskih zadetkih na Googlu. Kar 34,2% CTR za rezultat na prvem mestu pove veliko. Vsi si želimo na te prve pozicije v rezultatih iskalnikov.

Google je to zelo dobro vnovčil z Google Ads (prej Google AdWords). Google s svojimi tako imanovanimi Search kampanjami ponuja približno prva štiri mesta v rezultatih iskanja kot oglas.

 

Med drugim tudi ponujajo široko mrežo tako imenovanega Display oglaševanja, kjer se lahko vaš oglas v slikovni obliki pojavi na spletnih straneh, ki imajo z Googlom sklenjeno pogodbo o “oddajanju oglasnega prostora”. 

Gogle Ads Search

Kot lahko vidite na zgornji statistiki, uporabniki v več kot 34% kliknejo na prvi zadetek iskalnih zadetkov (SERP). Google je nekaj prvih mest rezerviral za plačljive zadetke. Ti oglasi v obliki zadetkov se prikazujejo glede na zaklupljene ključne besede.

Zadetki, ki se prikazujejo preko platforme Google Ads so označeni z OGLAS ali AD, da se lahko ločijo od organskih zadetkov.

Nekatere od specifik, ki jih lahko določite so:

  1. ključna beseda (v našem primeru “najem kombija”) je osnova search kampanij
  2. lokacija (v našem primeru se kaže samo v Mariboru in širši okolici)
  3. jezik ciljnega občinstva
  4. ciljno občinstvo (določimo skupine ljudi, katere targetiramo)
  5. Ciljni URL ali landing page
  6. Cilj kampanje (obisk, konverzije, povpraševanje) 

Kako Google določi na katerem mestu bo prikazoval vaš oglas?

Uvrstitev oglasa (Ad Rank)= ocena kakovosti oglasa (Ad Quality) x najvišji plačan znesek na klik (CPC) [+ kombinacija drugih dejavnikov, vključno s kontekstom iskanja, naprava in pričakovani učinek razširitev oglasov].

  

Ad Quality ali kakovost oglasa izračuna Google na podlagi naslednjih faktorjev:

  1. Pričakovano razmerje med prikazi in kliki (CTR): verjetnost, da bo vaš oglas kliknjen, ko bo prikazan.
  2. Ustreznost oglasa (Ad Relevance): kako natančno se vaš oglas ujema z namenom uporabnikovega iskanja.
  3. Izkušnja s ciljno stranjo (Landing Page): kako ustrezna in uporabna je vaša ciljna stran za ljudi, ki kliknejo vaš oglas. 
CPC (strošek za klik na oglas) in Max CPC (Najvišji določen strošek na klik) je znesek, ki ga dejansko plačate za en klik na povezavo vašega oglasa in znesek, ki ga določite kot najvišji, ki ste ga pripravljeni plačati za klik.

Iz zgornje formule vidimo, da ima vpliv na pozicijo med oglasi cena, ki ste jo pripravljeni plačati za oglas in kakovost oglasa. To pomeni, da v kolikor je vaš oglas ocenjen z visoko oceno, lahko za isto pozicijo plačate manj kot nekdo, ki ima slabo pripravljen oglas in zato za enako storitev pozicijo plača več. 

Za uspešno oglaševanje in nižje stroške oglaševanje je potrebno dobro pripraviti oglaševalsko kampanjo. Prepustite jo v roke Digitalnemu Manevru.Z našimi izkušnjami boste dosegli svojo ciljno publiko s sporočili, ki bodo učinkovita in s primerno ciljno stranjo, preko katere boste prejeli povpraševanja za storitve oz. nakupe preko vaše spletne trgovine.

Oglasi Google Ads Display

Google Ads Display oglasi ponavadi vsebujejo logotip podjetja, fotografije ali video, tekst. Vse je odvisno od tega, kako so narejeni. Mišljeni so kot vizualna predstavitev podjetja, storitve ali izdelka. 

Zakaj uporabljati Google Display Network (GDN)?

Google Display Network je ogromna mreža preko dveh miljonov spletnih mest, portalov in drugih mest, kjer se lahko pojavi vaš oglas. Dosežete lahko veliko potencialnih kupcev.
Da bi dosegli cilnje skupine kupcev Google omogoča targetiranje ciljnih skupin in prikazuje oglase samo tistim, ki so uvršeni v vašo cilnjo skupino. 

GDN se od Google Search Network (opisano zgoraj) razlikoje po nekaj bistvenih točkah.
1. za razliko od Search oglasov, pri Display oglasih ne določimo ključne besede ampak ciljno skupino
2. search oglasi se prikazujejo na strani z Google rezultati, Display oglasi pa se prikazujejo na Google Display network (partnerske spletne strani, Gmail in Youtube).

Možnosti ciljnih skupin GDN:

1. Affinity audience (sl_SISlovenian